1: Pik een gek idee van iemand anders
Er gebeuren zoveel mooie dingen op de wereld: genoeg om je door te laten inspireren. Waarschijnlijk geef je er in je poging het na te apen vanzelf je eigen draai aan, waardoor het (al dan niet per ongeluk) anders wordt. Laat je hersenen pruttelen; voor je het weet muteer en evolueer je andermans ideeën.
Kijk vooral op plekken die voor het gros onbekend zijn. Google, Apple, Uber en Airbnb kent iedereen inmiddels wel. Vergeet dat iets succesvol moet zijn en focus simpelweg op wat jou positief opvalt. Je hoeft het niet eens te begrijpen. Soms zijn het de kleine, bijna onzichtbare dingen recht voor je neus die je op ideeën brengen. Bijvoorbeeld die leuke bierviltjes bij het cafeetje op de hoek, het event dat bij die ene vriend op kantoor plaatsvond of die stadsschildering in het centrum.
2: Schrijf bizarre dromen op
Ben je wakker, dan heb je controle. In je dromen kun je eindelijk de remmen losgooien en alles laten gebeuren. Krijg je het voor elkaar om je dromen de volgende ochtend te herinneren, probeer dan de verborgen boodschappen van je onderbewuste te achterhalen. Wat wil je droom je vertellen?
Leg naast je bed pen en papier klaar, of spreek je droom direct in op je mobiel als je wakker wordt. Stel jezelf voor je gaat slapen een vraag. Niet één waar je direct een ja/nee antwoord op wil, maar een open vraag die je inzichten zal geven. Maak er een mantra van om bij weg te sukkelen. Doe ’s ochtends verslag van je droom en schrijf zonder remmingen alle gedachten op die je erbij hebt.
3: Breek met conventies
Neem afscheid van je oude manier van doen. Laat alles waar je geen zin meer in hebt achter je.
Soms werken processen al zo lang op een bepaalde manier, dat je niet eens meer weet hoe het is ontstaan. Het enige dat je weet is dat het frustreert. Teken een concrete keten van acties, invloed en personen die hierbij betrokken zijn om het hele proces te ontleden. Waar zit de frustratie? Welke patronen en verbindingen zie je? Overweeg ze kritisch en ga na of het allemaal nog wel logisch en nodig is. Waarom wel of niet?
4: Stel je open
Laat sociale wenselijkheid los en gebruik je empathische vermogen om andere werkelijkheden te ontdekken. Ga in gesprek met de eigenaardige mensen om je heen: hoe zien anderen de wereld? Kun je je inleven? Wanneer is iets raar en wanneer niet? Ontdek hiermee wat je zelf belangrijk vindt.
Ga als oefening in gesprek met jouw idool als spirituele gids. Dat kan iemand zijn die je goed kent of juist niet. Bijvoorbeeld iemand van tv, een historisch figuur, iemand die iets bewonderenswaardigs heeft gedaan of heel slim en eigenwijs is.
Sluit je ogen en ga ontspannen zitten. Stel jezelf voor op een favoriete plek: je huis, in de natuur of in een bepaalde stad. Zie elk detail van deze plek voor je. Wat voel je? Wat zie je? Hoe ruikt het? Stel je voor dat jouw idool komt aanlopen. Zie hoe hij of zij op je af loopt en bekijk zijn of haar gezicht. Ervaar je eigen reactie en vraag vervolgens aan je idool of hij of zij jouw gids wil zijn. Vertel waar je mee zit. Hoe kan diegene jou aan nieuwe ideeën helpen?
5: Neem een fictieve identiteit aan
De wereld zoals jij die ziet, is de wereld zoals jij die ziet. Stap uit je bubbel, ga undercover en neem een kijkje in de bubbel van een ander. Infiltreer en observeer. Doe je voor als iemand met een bepaald beroep, een specifieke hobby of bijzondere eigenschappen. Zo ontdek je je eigen organisatie, de wereld om je heen, je buurt en uiteindelijk jezelf met andere ogen.
6: Wijk af van de gebaande paden
Grote kans dat wanneer je een vakantie boekt, restaurant bezoekt of een nieuw meubel koopt je je laat inspireren door ervaringen uit je omgeving. Smaak en voorkeuren leiden jou, je vrienden en familie langs hetzelfde pad.
Sla eens een ander pad in door op de fiets te stappen en vreemde plekken te bezoeken. Bijvoorbeeld een verborgen binnentuin, sociale werkplaats, een kringloopwinkel, een buurtcafé of vluchtelingenopvang. Een andere omgeving kan zomaar jouw voorkeuren, keuzes en aankopen beïnvloeden.
7: Neem adempauze
Velen onderschatten de kracht van dagdromen. Laat je taken even los en haal gecontroleerd adem: dat reduceert stress, stimuleert de hersenen en verscherpt je waarneming. Zuiver je hoofd en zet je verstand op nul.
Even mediteren kan ook. Je kunt het niet fout doen. Ga zitten met je ogen dicht en negeer de zeurende stemmetjes in je hoofd. Doe geen moeite om je gedachten te sturen maar laat alles gewoon gebeuren. Dat is genoeg.
8: Verveel je
Verveling wakkert creativiteit aan. Sluit je af van prikkels (bij voorkeur met blinddoek en oordoppen!) en je hersenen krijgen vrij spel om allerlei informatie te verzinnen. Dat begint met kleuren, vlekken en simpele vormen. Gaandeweg worden de visioenen complexer. Van hallucinaties tot patronen: wie weet wat voor ideeën je opdoet.
9: Gebruik elkaars creativiteit
Hoe vreemd je ideeën ook lijken, er zijn mensen die net zo gek zijn als jij. Bang dat de wereld nog niet klaar is voor je vreemde ingevingen? Mooi, dan kan het spel beginnen. Gooi een impulsief balletje op, laat je horen tijdens een overleg, bij het koffiezetapparaat of aan de lunchtafel en test hoe je collega’s reageren. Ga door tot er iemand hapt: door wie kun jij je creativiteit laten versterken? Kun je samen verder komen? Wees bereid om veranderingen van jouw ideeën te aanvaarden en laat enthousiasme en creativiteit woekeren.
10: Vergeet niet te lachen
Laat je niet afschrikken door gekte en neem jezelf niet te serieus. Als je zelf denkt dat het niet gaat lukken, overtuig dan anderen dat het gaat lukken. Laat anderen meedenken over aanpassingen en verbeteringen zodat je tot een onverwoestbare strategie komt. Probeer het gewoon en ontdek wat voor moois eruit voortkomt!